Konzervacija endemičnih, rijetkih i ugroženih biljaka na planini Orjen i Akcioni plan za *Iris orjenii*

studijski izvjestaj

Jedinstvenoj prirodi Orjena posebnu vrijednost daju brojne rijetke i endemične vrste biljaka kojima su prijetnje po životnu sredinu ugrozile opstanak. Sa druge strane nedovoljno istražene, a veoma značajne za očuvanje biodiverziteta ovog područja zaslužuju posebnu pažnju sa tim ciljem. Kako bi doprinijeli zaštiti prirodnog bogatstva ovog područja započeli smo realizaciju projekta Konzervacija endemičnih, rijetkih i ugroženih biljaka na planini Orjen.

Studija izrađena u okviru projekta je finalni proizvod rada i nalaza sa brzom procjenom stanja pet retkih i endemičnih biljnih vrsta Satureja horvatii Šilić Dianthus knappii (Pant.) Ascherson et Kanitz ek Borbas Edraianthus serpillifolius (Vis.) A. DC., Salvia brachiodon Vandas Linum elegans Spruner ek Boissier i detaljana procjena i aktivnosti na zaštiti Iris orjenii Bräuchler & Cikovac.

Za Iris orjenii je razvijen i plan očuvanja vrste. Preduzeto je nekoliko konzervatorskih aktivnosti, uklanjanje vegetacije na lokalitetu Vučji zub, gde postoji najveća populacija orjenske perunike, realociranje planinske staze koja je prelazila preko nje, reintrodukcija (ponovni unos) perunike na lokalitetu Sedlo u Crnoj Gori, sa visokim uspjehom rasta i cvjetanja.

Projekat je trajao od februara 2019 do maja 2022. jednu godinu i sproveden je sa partnerskim organizacijama Univerzitet Primorska, Kopar (Slovenija), Prirodoslovni muzej Rijeka, Rijeka (Hrvatska), kao i sa Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, Herceg Novi, brojnim mladim istraživačima i volonterima.

Projekat je podržan od Partnerskog fonda za kritične ekosisteme.

Studija endemicne, rijetke i ugrozene Orjen.pdf Akcioni Plan Iris orjenii.pdf