Manifest mladih za održivi regionalni razvoj rijeke Bune

potencijal za UNESCO TB MAB BR?

U okviru projekta koji finansira UNESCO Program učešća 2020-2021, koji vodi EnvPro sa partnerskom organizacijom EDEN Centrom, u saradnji sa Univerzitetom za održivi razvoj Ebersvalde i uz podršku: Nacionalne komisije za UNESCO u Crnoj Gori, projekat Osnaživanje mladih za rezervat čoveka i biosfere, realizovan je u delti Bojane/Bune, opština Ulcinj u Crnoj Gori i opština Skadar u Albaniji.

Glavni cilj projekta je bio stvaranje potražnje i kapaciteta za UNESCO prekograničnu MAB BR mrežu u slivu rijeke Bojane/Bune, kao budućeg proširenja zaštićenog područja Skadarskog jezera. Ovu oblast prepoznaju međunarodne naučne, organizacije za zaštitu prirode, stručnjaci, vladine i nevladine nacionalne i lokalne organizacije kao vrijedan biodiverzitet, žarište koje zahtijeva efikasno upravljanje. Specifični cilj ovog projekta je stvaranje ambijenta za aktivno uključivanje lokalnih omladinskih aktera u „novo doba“ TB MAB BR koncept prakse održivog razvoja u oblasti delte Bojane/Bune.

U okviru projekta formirana su dva omladinska kluba, jedan u Crnoj Gori pod motom: promjena je krajnji rezultat svakog istinskog učenja i jedan u Albaniji. Zajednički su razvili Manifest za održivi regionalni razvoj koji predstavlja: vrednosti područja, pazite! trenutni razvoj, oblasti delovanja, mogućnosti regiona u okviru UNESCO-a za TB čovek i biosfera rezervat, njihovu viziju i predstavlja nam ko su oni, pozivajući druge da se pridruže.

Za više informacija posetite: Ujedinimo se za Bojanu, https://togetherforbuna.adriaweb.me/2022/07/02/lets-unite-for-buna/

Za Manifest pogledajte Manifesto MNE_compressed.pdf