Interreg Smarter MED: SPOWIND projekata

SPOWIND projekat (Prostorno planiranje za razvoj industrije vjetra na moru) ima za cilj da se bavi potencijalom energije vjetra na moru u Sredozemnom moru, prevazilazeći izazove pomoću alata za pomorsko prostorno planiranje WebGIS. Ovo pomaže zainteresovanim stranama u donošenju odluka o odgovarajućim lokacijama i tehnologijama. Kroz pomorski centar podataka i transnacionalnu saradnju, projekat poboljšava koordinaciju za održivu proizvodnju energije.

Projekat je započet u martu 2024. godine i traje 27 meseci, a njegov konzorcijum se sastoji od 8 iskusnih partnera iz Italije, Kipra, Grčke, Albanije, Hrvatske, Crne Gore i Portugala: Politehnički univerzitet u Torinu – Italija, UNIVERZITET KIPA – Kipar, Univerzitet Sapienza u Rimu – Italija, Institut za komunikacije i računarske sisteme – Grčka, Nacionalna agencija za prirodne resurse – Albanija, Energetski institut Hrvoje Požar – Hrvatska, Program zaštite životne sredine – Crna Gora, Centar za nove energetske tehnologije – Portugalija. EnvPro pridruženi partner je: Ministarstvo energetike i rudarstva Crne Gore, a uloga u desiminaciji znaja i pilot lokalnim primjerima izvodljivosti.

Finansira se kroz INTERREG MED, Program finansiranja 1 – Pametniji Mediteran.

Za više informacija o našim predstojećim aktivnostima pratite web stranicu projekta https://spovind.interreg-euro-med.eu/ i naloge društvenih mreža!