Tajni život Ćemovskog polja

album za sličice životinjskih i biljnih vrsta

Da li znate za noćnog potrka? Rijetku stepsku pticu jedinstvenog izgleda koja u Crnoj Gori, osim na Ćemovskom polju, gnijezdi samo još na Ulcinjskoj solani? Ili za ćubastu ševu, redovnu poljsku pticu? Ona oblikom podsjeća na vrapca, ali boje, blago izdužen i zakrivljen kljun i ćubica na glavi čine razlikovanje lakim. Znate li nešto o rusom svračku? Malom razbojniku među pticama pjevačicama, poznatog i kao ‘‘ptica mesarka‘‘ zbog ubijanja svog plijena probadanjem kroz trnje žbunova ili kroz šiljate grane?

Ovo su samo neke od vrsta Ćemovskog polja, malog područja bogatog pticama i drugim životinjskim i biljnim svijetom. Kroz projekat “Ćemovsko polje: bogatstvo pred našim očima” kreirali smo album sa sličicama koji prikazuje dio zadivljujućeg biodiverziteta ove oblasti. Album sadrži 59 sličica, mapu istraživačke lokacije, poster noćnog potrka, kviz znanja, lenjir i rječnik. Album smo s puno truda i ljubavi napravili s ciljem djecu inspirišemo da kroz zabavu steknu znanje i želju za očuvanjem svog okruženja. Divne fotografije u albumu potiču od, na prvom mjestu, stručnjaka za biodiverzitet i ornitologa Mihaila Jovićevića, kao i od fotografa, hobi ornitologa i ljubitelja Ćemovskog polja, Budimira Rašovića.

Zahvaljujući donatoru projekta, Rufford fondaciji, i partneru na izradi albuma, Novom Volvoxu, album smo podijelili 1000 učenika četvrtih razreda u 8 osnovnih škola! To su: OŠ “Oktoih”, OŠ „Marko Miljanov“, OŠ “Vlado Milić”, OŠ “Pavle Rovinski”, OŠ “Vuk Karadžić”, OŠ “29 Novembar”, OŠ “Dragiša Ivanović” i United kids international Montenegro (UKIM). Ponosni smo na reakcije na album koje dobijamo od djece, roditelja i nastavnika, a jedan od omiljenih primjera upotrebe albuma su nam dječiji crteži sa časa likovnog obrazovanja, inspirisani vrstama iz albuma:

Na Ćemovsko polje smo stavili fokus zbog biodiverzitetskog bogatstva: ono je tipičan istočno-mediteranski suvi travnjak, prirodno stanište koje je ugroženo na Mediteranu, sa veoma velikim diverzitetom biljaka – čak 1153 vrste i podvrste, od kojih su 34 endemične za Balkansko poluostrvo. Ovaj tip staništa prepoznat je i kroz Natura 2000 ekološku mrežu EU[1]. Zbog svog ornitološkog bogatstva, Ćemovsko polje je predloženo kao područje od posebne važnosti za ptice u Crnoj Gori, kroz istu ekološku mrežu, obzirom da na njemu gnijezde i migriraju 42 vrste.


[1]Natura 2000 je međunarodna ekološka mreža zaštićenih područja na teritoriji Evropske unije. To je najveća koordinirana mreža područja očuvanja prirode u svijetu. Ova mreža zaštićenih prirodnih područja je okosnica politike EU za očuvanje biološke raznovrsnosti, koncipirana tako da svaka članica dijeli svoj udio i garantuje da zajedno sa ostalim zemljama čuva i održava zaštićena područja koja je nominovala u mrežu.

Ćemovsko polje - bogatstvo pred našim očima