Očuvanje na terenu: Izmještena planinarska staza zarad očuvanja orjenske perunike (Iris orjenii)

harizmatičnog predstavnika endmičnih i rijetkih vrsta planine Orjen

Planinarski klub Vučji zub iz Bosne i Hercegovine organizovao je 29. avgusta aktivnost obilježavanja staza na planini Orjen. Ovoga puta, međutim, to nije bilo sve. Ova staza je od posebnog značaja za očuvanje ugrožene i rijetke biljne vrsta, steno endema* - orjenske perunike (Iris orjenii).

Populacija Iris orjenii na Orjenovom planinskom vrhu Vučji zub jedna je od rijetkih populacija ove vrste. Uz ostale prijetnje, poput takmičenja sa drugim biljnim vrstama, bila je ugrožena zbog planinarske staze koja se direktno naslanjala na njenu populaciju. Ispunjavajući dogovor sa EnvPro i izražavajući svoju odlučnost i posvećenost da podrži napore očuvanja orjenske perunike, Planinarski klub Vučji zub na čelu sa Igorom Škerom sproveo je aktivnost izmještanja planinarske staze.

“Bila mi je posebna čast i privilegija učestvovati u ovom prekograničnom projektu, gdje nas je zajedno sa Muzejom Hercegovine uključila EnvPro iz Crne Gore. Posao izmještanja obavljen je u nekoliko faza:

  • skrining i nadzor na terenu,
  • pronalaženje alternativnih puteva za premještanje staze,
  • izmještanje staze u dužini od 80 metara,
  • obilježavanje i signalizacija nove staze.

Planinarski klub Vučji zub godinama radi na promociji i zaštiti planine Orjen u okviru svojih mogućnosti. Zadovoljstvo nam je bilo pomoći u ovom projektu i nadamo se da ćemo i dalje učestvovati u ovom i sličnim projektima čiji je cilj zaštita biodiverziteta planine Orjen sa obije strane državne granice”, izjavio je Igor Škero, predsjednik Planinarskog kluba Vučji zub.

“Ovo je proizvod saradnje i zajedničkih napora mnogih različitih strana koje su sastavile svoje snage. Velika je inspiracija za cio tim, koji radi sa entuzijazmom i predanošću, kada se dogode pozitivne promjene. U zaštiti životne sredine, podizanje znanja i udruživanje doprinosi očuvanju zasnovanom na jasnim ciljevima, što je radost i potreba, te smo srećni zbog hvale vrijedne akcije posvećene zaštiti ove ugrožene vrste“, izjavila je Ana Katnić, izvršna direktorica EnvPro.

Ova aktivnost realizovana je u okviru projekta “Očuvanje endemskih, retkih i ugroženih biljnih vrsta planine Orjen”, koji se fokusira na istraživanje, izgradnju kapaciteta i umrežavanje zainteresovanih strana, koji vodi EnvPro.

*definicija: vrste koje se javljaju u samo jednom geografskom regionu, npr. Balkan, Crna Gora ili planina Orjen, a koja takođe ima vrlo ograničen prostor distribucije

Očuvanje endemičnih, rijetkih i ugroženih biljnih vrsta planine Orjen

Prethodne objave