Sedam mladih istraživača prošlo trening o ekološkom modelovanju niše i procjeni IUCN statusa vrsta

u Podgorici, Crna Gora, u saradnji sa Univerzitetom Primorska

Proteklog vikenda (28.02. - 01.03.) uspješno smo realizovali radionicu izgradnje kapaciteta za IUCN procjenu statusa vrsta, planiranje očuvanja vrsta i modelovanje ekološke niše (ENM).

Radionica se održala u Podgorici, a učesnici su bili sedmoro mladih istraživača u oblasti ekologije iz Crne Gore koji su se okupili da uče od naših partnera, Boštjan Surina (Fakultet za matematiku, prirodne nauke i informacione tehnologije, Univerzitet Primorska) i Petar Glasnović (Matematički fakultet, Prirodne nauke i informacione tehnologije, Univerzitet Primorska).

Fokus radionice bili su endemične biljke planine Orjen, rijetke i ugrožene biljne vrste. Podatke o ovim vrstama prikupljene u 2019. godini i podatke koje su prethodno prikupili naši partneri, koristili smo za izradu mapa distribucije vrsta. Napravljenim mapama dodali smo podatke o brojnosti vrsta i broju populacija, gde su bili dostupni. Koristeći ove informacije, izvršili smo procjenu statusa ugroženih vrsta i modelovanje ekoloških niša za Edraianthus serpyllifolius, Dianthus knappi, Iris orjenii i Salvia brachyodon. EN modeli su stvoreni sa ciljem pronalaženja pogodnih staništa za buduću reintrodukciju vrsta. Rezultati ovih procjena biće dostupni putem studije objavljene pred kraj projekta (Maj 2022.) ili na zahtjev EnvPro-u.

Očuvanje endemičnih, rijetkih i ugroženih biljnih vrsta planine Orjen

Prethodne objave